voorlopige voorzieningen

Geschreven door Jan Molenaar op . Geplaatst in ALGEMEEN

Vandaag naar de rechtbank Parnassusweg. Voorlopige voorzieningen aanvragen. Voor drie iepen? Inderdaad!

We hebben voorlopige voorzieningen aangevraagd omdat er begonnen werd met het verplaatsen van een drietal van de iepen naar elders buiten het park.  Maandag is het werk begonnen: met een graafmachientje een geul rond de iepen graven waardoor het wortelpakket vrij komt te liggen. 20140210_120902_resized

Het grondwater ter plaatse staat hoog, en dat maak het wortelpakket dun, want wortels groeien niet in het grondwater. Maandag 20 zouden de iepen daadwerkelijk met kluit en al worden verwijderd. We hadden begrepen dat er tot de rechtsgang over de kapvergunning niet gewerkt zou worden aan het park.

Waarom zijn die iepen nou zo belangrijk voor ons?

Deze drie iepen  maken deel uit van het meest historische deel van ons park, en samen met het kinderbadje vormen zij het kleurrijke hart van het park in de zomermaanden. De drie bomen zijn deel van een historische ring van iepen die het beeld en de sfeer rond de muziekkoepel bepalen. Deze drie weghalen betekent dat de integriteit doorbroken is, en maakt de weg vrij voor een kap van alle andere iepen, zoals door de architecten bedacht. En juist deze iepen worden naar ons idee ten onrechte gekapt: het stadsdeel meldt dat ze nog kort te leven hebben, volgens New York boomadvies groeien ze minstens 15-20 jaar door. En dan, ja na die tijd vertraagt de groei omdat de omstandigheden met het hoge grondwaterpeil niet ideaal zijn. Onnodige kap dus, in onze ogen.

At5 heeft ons hartelijk ontvangen in het park
en maakte er weer een mooie special van. Kijk hier! ’s Middags bij de voorzieningenrechter deed Frank Köhler voor ons het woord. Frank is een van onze 240 leden en goed ingevoerd in de juridische wereld. We troffen het ook met de rechter: goed ingelezen (er waren zo’n 400 A4-tjes ter lezing aangeboden door het stadsdeel als verdediging), scherpe vragen en genoeg tijd, en dus kon iedereen goed aan het woord komen. Lees hier het pleidooi van Frank.

Uitspraak uiterlijk 21-2.

In het park troffen wij de volgende poster aan:

2014-02-12_Anoniem_dankAanGLenD66

 

We houden je op de hoogte.

Reacties (1)

  • Marianne de Graaf

    |

    Een paar jaar geleden zijn bij de renovatie van het Vondelpark een aantal bomen verplant naar het park in Amsterdam Zuid Oost bij de Provincialeweg. Dat heeft enorm veel geld gekost en uiteindelijk heeft geen van deze bomen het overleefd. Ik ben bang dat deze 3 iepen een zelfde lot beschoren is. Zonde van alle geld, tijd en energie en het monumentale plan van Springer rond de Muziekkoepel onherstelbaar beschadigd. Bezint eer U begint Deelraad /straks: Centrale Gemeente Amsterdam!

    Beantwoord

Laat een reactie achter