OLVG

Onze Lieve Vrouwe Gasthuis

Het OLVG werd in 1898 gesticht door de congregatie van de Liefdeszusters van de heilige Carolus Borromeus, ook bekend als de Zusters onder de Bogen. Er werd gekozen voor een locatie aan het destijds enkele jaren oude Oosterpark in Amsterdam-Oost. Er werd begonnen met zeven artsen. In de beginjaren waren alle verpleegkundigen religieuzen in zwart habijt en witte kap.[3] In 1910 werden de eerste leken in dienst genomen als verpleegsters.

Het OLVG bestond naast een hoofdgebouw uit enkele bijgebouwen, zoals het Annapaviljoen (1925) en het Mariapaviljoen (1909, met kapel). In de loop der jaren zijn er veel verbouwingen en uitbreidingen geweest, waaronder de hoogbouw van het beddenhuis (1971). Ten behoeve van een nieuw hoofdgebouw (2003, ontwerp Bas Molenaar (EGM Architecten)) werd als laatste oude gebouw het Mariapaviljoen gesloopt. Bij die nieuwbouwoperatie werd ook een ondergrondse parkeergarage aangelegd en werd een nieuwe kapel gebouwd in romaanse stijl.

In 1966 werd een dependance aan de Jan Tooropstraat in de Westelijke Tuinsteden in Amsterdam-West in gebruik genomen, het Sint Lucas Ziekenhuis. Dat ziekenhuis werd in 1982 zelfstandig.[4]

De congregatie gaf de leiding over de verpleging in 1973 over aan niet-religieuzen. De laatste drie religieuzen gingen in 1989 met pensioen. Tegen die tijd waren het OLVG en het Prinsengrachtziekenhuis de enige overgebleven ziekenhuizen binnen de ring, nadat het Binnengasthuis en het Wilhelmina Gasthuis in 1983 vertrokken waren om samen te gaan in het AMC. De door de zusters gestarte opleiding van verpleegkundigen werd voortgezet, waarbij wordt samengewerkt met het AMC.