Meerdere keren afsluiting Oosterpark voor festivals

Geschreven door Redactie op . Geplaatst in ALGEMEEN

Op dinsdag 5 februari 2013 vond de vergadering plaats van stadsdeel Oost over het al dan niet afsluiten van het Oosterpak voor besloten festivals. De Vrienden van het Oosterpark in oprichting heeft gebruik gemaakt van de mogelijkheid om in te spreken (voor inspreektekst klik hier) en heeft daarbij gepleit tegen meer dan één keer per jaar afsluiten van het Oosterpark.

Het stadsdeel heeft ondanks eerdere afspraken toch beslist om alsnog toe te staan dat er twee besloten festivals plaatsvinden in het park. Dit was in strijd met een eerder besluit van de raad om slechts één maal een besloten festival toe te staan. In september had het stadsdeel namelijk besloten dat het bij één afsluiting moest blijven. Dankzij een draai in de opstelling van PvdA en Groen Links worden er nu toch twee afsluitingen toegestaan, althans voor het jaar 2013. Met de door de burgemeester opgelegde afsluiting van het park voor het Koninginnedagfestival Loveland wordt het park dus dit jaar drie keer ruim een week afgesloten voor ‘gewone’  bezoekers..

Er vinden dit jaar in totaal niet twee maar (minstens) vijf festivals plaats in het Oosterpark, namelijk Keti Koti (viering van de bevrijding van het slavernijverleden), Holland Festival (de opera-uitzending op groot scherm), Loveland (koninginnedag), Roots (Derderwereldfestival) en tenslotte Appelsap.

Door afschaffen van de subsidie kiezen twee van die festivals (Roots en Appelsap) ervoor om entree te heffen. Dat kan alleen als het park voor niet-betalende bezoekers wordt afgesloten. Dat zelfde gebeurt ook al met Loveland. Gevolg: een aantal dagen voor en na de festivals is het park (gedeeltelijk?) afgesloten wegens opbouw en afbraak van hekken, muziekpodia en geluidsinstallaties. ’s  Nachts zijn er tijdens die periode felle verlichting en blaffende honden voor de bewaking. Door de steeds grotere schaal van de festivals worden de installaties zwaarder, zijn zwaardere trucks nodig en wordt toenemend schade aangebracht aan het park.

Dát is waar de Vrienden van het Oosterpark tegen protesteren. Dus niet tegen de festivals op zich, maar tegen de schaalvergroting die meebrengt dat het park wordt afgesloten voor joggers, wandelaars, picknickers, voetballers, hondenbezitters en anderen. En dat gedurende drie weken van onze toch al korte Hollandse zomer. Bovendien wordt door de nieuwe opzet met afsluiting veel meer schade toegebracht aan het park dan voorheen. De sporen van de festivals van vorig jaar zijn helaas nu nog duidelijk zichtbaar. Wij willen ons park voor die schade behoeden!

Door E.H. van der Linden en Bert Mentink

Reacties (1)

  • Johan Koertse

    |

    het is de deelraad waardig om afspraken niet na te komen, jullie zijn helaas niet de enige die daar mee te maken heeft.

    Beantwoord

Laat een reactie achter